Esterházy Kastély Kápolna Alapítvány

A fertőd-eszterházai Esterházy-kastély megújulásának, szellemi örökségének és múzeumpedagógiai munkájának támogatója

Támogatottak 2013-ben


A fertődi Joseph Haydn Zeneiskola javaslatára az Alapítvány 2013-ban is támogatta két tehetséges muzsikus diák továbbképzését hazai vagy külföldi helyszínen. A támogatási összeget a diákok családjának előre átutaltuk, természetesen elszámolási kötelezettséggel. A képzés végeztével a diákok rövid beszámolót készítenek, melyet a honlapunkon teszünk közzé. 2013-ban Magyar Júlia (blockflöte) és Várhelyi Luca (blockföte) részesült támogatásban. (A két fiatal zenész már korábban is részesült alapítványi támogatásban.)Magyar Júlia beszámolója:


Tisztelt Dr. Varga Kálmán, Tisztelt Esterházy Kastély Kápolna Alapítvány!


Ezzel a kis beszámolóval szeretném megköszönni, hogy támogattak a tovább tanulásomban. Tavaly tavasszal négy egyetemre adtam be a jelentkezésemet (Budapestre, Salzburgba, Stuttgartba és Trossingenbe), abban a reményben, hogy megtalálom a számomra legmegfelelőbb tanárt. Ebből a négyből a végén csak két helyre sikerült eljutnom felvételizni, mert a stuttgarti felvételi napján játszottunk a Herceg úr esküvőjén Várhelyi Lucával, Solymos Fannival és Hotzi Mátyással, a pesti felvételi pedig pont egybeesett a trossingenivel. Igazából sokkal jobb is volt így, hiszen kevesebbet kellett stresszelnem.

A trossingeni, azaz jelenlegi tanárommal három hegedűórám volt a felvételit megelőzően, és ez a három alkalom őszintén szólva teljesen meggyőzött arról, hogy nála, az ő segítségével szeretném tovább fejleszteni hegedűs készségeimet. Mind a három óra után fülig érő szájjal és teljes lelkesedéssel jöttem ki a teremből: a tanár úr, Christian Ostertag egy szuper hegedűs, nagyszerű tanár és nagyon kedves ember.

Így a felvételire is nagy örömmel jöttem és felszabadultan tudtam játszani (olyannyira, hogy játszás után 10 percig zokogtam a boldogságtól). Emlékszem, hogy 6 óra hosszat kellett várnom az eredményre, és bár elég biztosra tudtam, hogy a tanár úr fel szeretne venni, azért mégis csak izgultam egy kicsit. Aztán este, ahogy jött velem szembe Ostertag úr, kérdeztem, hogy sikerült-e. Mire ő: „Hát persze, még nem mondtam?” Ekkor újra rám tört a sírhatnék. Ennyit a felvételiről.

Október óta itt élek Trossingenben. Nagyon-nagyon szeretem és nagyon hálás vagyok Önöknek, mert az, hogy itt tanulhatok, részben Önöknek köszönhető. A tanár úrral jól kijövünk és rengeteget tudok tőle tanulni. A főiskolán és általában véve Németországban mindenki szokatlanul kedves és segítőkész. Trossingen egy szép és napsütéses kisváros, ahol minden bicikliút az iskolába már magában olyan kellemes, de amikor szembejövő emberek rám mosolyognak és „Grüss Gott”-tal üdvözölnek, akkor egyszerűen nem lehet az embernek rossz napja. Olyan szabad a légkör, és minden olyan jól szervezett, hogy igazán semmi sem áll a fejlődésem útjába.

Köszönöm, hogy támogattak az utazási költségekkel, nagyon hálás vagyok érte! A segítség nélkül nehezen tudtam volna ennyi helyre ellátogatni és órákat venni, és akkor ezt a remek helyet sem találtam volna meg, ahol most tanulhatok. Még egyszer nagyon köszönöm Varga Kálmánnak, Bertha Jánosnak és mindenki másnak, akik támogattak engem!


Tisztelettel és üdvözlettel: Magyar Júlia
Várhelyi Luca beszámolója:


Tisztelt Varga Kálmán!


Mint az elmúlt években, szeretném most is egy élménybeszámolóval megköszönni az alapítvány támogatását.

Ezen a nyáron két zenei rendezvényt is szerettem volna meglátogatni, a fertődi Régi Zenei Napokat, illetve a Miszla Baroque nyári kurzust. Júniusban leérettségiztem, illetve felvételiztem a bécsi Universität für Musik und darstellende Kunst nevű intézménybe. A felvételi időpontja sajnos egybeesett a fertődi kurzussal, így kisebb-nagyobb szervezések után a koncerteket látogathattam a kurzus (már áprilisban befizetett) jelentkezési díjából. A professzorok által tartott órákra nem tudtam bejárni a bécsi megmérettetések miatt, de a koncerteken is sok újat tanulhattam.

Augusztus elején vettük a hátizsákunkat és indultunk neki az 5 órás vonatútnak Tolna megyébe, ahol Miszla nevű falucska található. Két éve már részt vettem ezen a rendezvényen, de így is óriási izgalommal vártam azt az egy hetet. 3. alkalommal adott otthont a Nemeskéry kastély a barokk zenének, és örömmel tapasztaltam, évről-évre színesítették a programot. Ebben az évben már, a barokk hegedű és furulya mellett, viola da gamba-ra is lehetett jelentkezni. Illetve központi helyet kapott a kamarazenélés. Egy zártkörű, házi hangversenyt szerveztünk a hét vége fele, illetve a zárókoncertet a szomszédos Gyönkön. Idén zenekari darabokkal is készültek a professzorok a hangversenyre, amiben mi, furulyások is szerepet kaptunk. Mindig is szerettem volna átélni azt, hogy egy zenekarban játszhatok, Miszlának köszönhetően volt is szerencsém.

Januj Anna tanította idén a furulyát, pont mint 2 éve. Nagyon vártam már a vele való találkozást, hisz 2 év alatt rengeteget változott ő is és én is. Ugyanonnan tudtuk folytatni, mint ahol abbahagytuk! Egy számomra nagyon kedves Händel szonátát vittem a kurzusra, egy kis megbeszéléssel, kipofozgatással, néhány próbával a csembalista, Dinyés Somával, és már kész is lett a darab, melyet a vasárnapi zárókoncerten elő is adhattam. Szépen sikerült, nagy tapsot kaptam. Ezen kívül még több kamara produkcióban is felléptem ezen a hangversenyen. Ennek a kurzusnak egy nagy előnye, a remek professzorok és a csodás környezet mellett, hogy családias légkörű, amely már az első napokban kialakul. Idén körülbelül 30-35-en voltunk (ebbe beletartoznak a hallgatók, a professzorok, a szervezők illetve a kastélyban dolgozók). Könnyen lehet ismeretséget kötni, személyes kapcsolatok alakulnak ki, legyen akár magyar, lengyel, német, taiwan-i, holland, vagy spanyol. Igen, sok-sok helyről jöttek ide Magyarországra, jó volt azt látni, hogy ilyen széles az érdeklődés. És persze nem feledkezhetek meg az erdélyi asszonyokról sem, akik tüneményes természetükkel és csodálatos főztjükkel hamar levettek minket a lábunkról.

Nagy élmény, lelkesítés, lelkifröccs volt ez a szűk egy hét. Örülök, hogy elmehettem, és ilyen szép emlékekkel gazdagodhattam! És bármennyire is szomorú voltam, hogy a fertődi kurzuson nem tudtam aktív hallgatóként részt venni, talán 2014 nyarán lesz rá lehetőségem. Jövő évben egy holland furulya professzor fog az Esterházy kastélyban tanítani, remélem az egyetemi elfoglaltságaim engedik majd, hogy jövőre 100%-ig ott lehessek a Régi Zenei Napokon.

Nagyon-nagyon köszönöm az Esterházy Kastély Kápolna Alapítványnak, dr. Varga Kálmánnak, és nem utolsó sorban Bertha Jánosnak, hogy 2013-ban is segítettek nekem, hogy zenei tudásomat szélesíthessem.


Köszönettel és tisztelettel: Várhelyi Luca Anna
Támogatottak 2012-ben


A 2011-ben hozott kuratóriumi határozat (2011/8.) értelmében az Alapítvány 2012-ben is támogatja két tehetséges zeneiskolai diák továbbképzését hazai vagy külföldi helyszínen. A támogatási összeget a diákok családjának előre átutaljuk, természetesen elszámolási kötelezettséggel. A képzés végeztével a diákok rövid beszámolót készítenek, melyet a honlapunkon teszünk közzé. 2012-ben Solymos Fanni (blockflöte) és Várhelyi Luca (blockföte) részesült támogatásban.Várhelyi Luca beszámolója:


Tisztelt Dr. Varga Kálmán, Tisztelt Esterházy Kastély Kápolna Alapítvány!

Július 29-én érkeztem meg Salzburgból, ahol 18–28. között szervezték meg azt a régi zene kurzust, ahol én is részt vettem. Salzburg külvárosában voltunk, Frohnburgban. Itt zajlott az egész kurzus. Már a környezet is nagyon szép volt, csupa zöld, semmi nagyvárosra emlékeztető betontömeg. Jó kezdet! Furulyaprofesszorom a brémai tanár, holland származású Han Tol volt. Mikor először pillantottam meg, elállt a lélegzetem. Egy középkorú, 2 méter magas, nyurga, mindig mosolygó emberről van szó. Persze nem a külső számít, de mondhatom, az első benyomás már „sokkoló” volt! És mikor elkezdett tanítani. Akkor csillant meg az igazi személyisége. Tudása kimeríthetetlen, ha elkezdett mesélni, órákig képes volt beszélni, beszélni, beszélni, mi pedig csak ittuk a szavait. Ő számomra az ideális, született tanár típus. Minden összeállt a fejében a több éves tanítása során, amit mint egy csap megnyit, és elzár. Ő így tanít! Fantasztikus. Könnyen, zökkenőmentesen tudtam vele dolgozni. Még a német nyelv okozta kisebb nehézségek sem zavartak. A kurzus után elmondta, nagyon megvolt velem elégedve. Látszott rajta, hogy mikor mentem hozzá órára, óriási kedvvel kezdett neki az okosításnak. Lelkesedésben nála sem volt hiány! És ez is nagyon fontos! És a humorérzékéről ne is beszéljünk! Minden apró részletre odafigyel, és nem csak a zenében értve. Mint ember is meg akart ismerni, amire nem sokan vállalkoznak. Sokan úgy vannak vele, az órát megtartom, de az, hogy kicsit belelássak a növendék, hallgató lelkébe, az már nem az én dolgom! Han ennek a szöges ellentéte. És emiatt lehet vele olyan jól, könnyen és gyorsan dolgozni! És mindezek mellett, nagyon megbízik az emberben. Nem tudom, hogy sikerült ezt "elérnem", de például már második nap, miután megvolt az első furulya órám, engem kért meg, hogy játsszak együtt egy koreai énekes lánnyal, illetve egy német csembalistával. Ilyenben még sosem volt részem. Óriási megtiszteltetés volt ez nekem! Ennek a kamarának köszönhetően dolgozhattam még együtt Gemma Bertagnolli, olasz énekesnővel, aki szintén nagyon megvolt elégedve a teljesítményemmel. Koncerten is előadtuk Telemann egy kantátáját, amit együtt dolgoztunk össze, és formáltunk ki. A kis dicséretek , amiket kaptam, annyira sokat számítanak, az ember nem is gondolná. Utolsó nap délelőtt volt egy kis koncert, ahol én is játszhattam soloban egy fantasztikus, frissen diplomázott csembalista lánnyal. Nagyon jól sikerült a koncert, utána rengetegen jöttek gratulálni. Egy másik derűs pillanat a koromból adódott. Én voltam a 17 éves magyar lány, aki ilyen fiatalon így tud már játszani. Ezt Han mindenkinek újságolta, még a nagyközönségnek is külön felhívta erre a figyelmét: „Úgy tapsoljátok a játékát, hogy még csak 17 éves!” – mondta.

Szóval igen. Hogy sokat tanultam, az kicsit elfogult megfogalmazás. Rengeteget! És azt is tudom jól, hogy ha most nem jutok el Salzburgba ,olyan embereket nem ismerek meg, akikért igazán kár lenne. Ugyanis a kurzus elég nemzetközi lett. Canada, Japán, Korea, Olaszország, Németország, Hollandia, Magyarország, Oroszország, Ausztria egy vagy több városából is jöttek hallgatók. Nem voltunk túl sokan, mégis nagyon jól telt el, izgalmakkal teli volt az a közel 2 hét.

És meg kell említeni még magát Salzburgot is! Sokan mondták, hogy nagyon szép város, érdemes minden szegletét megnézni. És ebben van igazság. Mivel minden reggel busszal mentem ki a kurzusra a belvárosból, volt alkalmam megcsodálni a Salzach folyót, illetve a várost körülölelő hegyeket. Így mindig jól indult a napom!

Nagyon szépen köszönöm, hogy idén nyáron is ilyen élményben lehetett részem, ami Önöknek köszönhető. Ha ez a támogatás nem jön össze, akkor sajnos nem lett volna lehetőségem elmenni. Nagyon hálás vagyok, mint mindig, Bertha Jánosnak és Dr. Varga Kálmánnak! Köszönöm!


Tisztelettel: Várhelyi Luca
Támogatottak 2011-ben


A fertődi Joseph Haydn Zeneiskola két tehetséges diákja továbbképzésének támogatása: Magyar Júlia (hegedű) 60.000 Ft és Várhelyi Luca (blockflöte) 60.000 Ft.

Az Esterházy–kastély családi és gyermek rendezvényeinek (Miklós nap, Húsvét, Kishercegi Bál, Múzeumok Éjszakája, Tündérséták, diák régésztábor, stb) támogatása: 300.000 Ft.

Az Esterházy–kastély gyermekmúzeumának, kézműves műhelyeinek a teljes építészeti és belsőépítészeti megtervezésére: 600.000 Ft, valamint a berendezések és felszerelések megvásárlásához támogatásként 600.000 Ft.BeszámolókTisztelt Vezetőség!Szeretném megköszönni, hogy segítségemre voltak, hogy eljussak Miszlára, ahol augusztus első hetében rendezték meg a „Barokk hegedű és furulya” kurzust.
Rengeteg élményben volt részem. Professzorom Januj Anna volt, akiben egy nagyon kedves, tiszteletre méltó embert ismertem meg. A kurzus előtt egyszer voltam nála meghallgatáson még Lipcsében, áprilisban. Minden nap tartott furulya órákat a résztvevőknek egyénileg, illetve közösen is. Az együtt töltött órákon mindannyian tanulhattunk a légzésről, az artikulációról, különböző technikai fortélyosságokról, illetve magáról a zenéről. Annak megjelenítéséről és szeretetéről. Az egyéni óráimon az általam vitt darabbal foglalkoztunk, amit olyan jól megtanított nekem Anna, hogy a vasárnap esti zárókoncerten szerepelhettem vele. Nagy sikerrel adtam elő! Ezen az egy héten olyanokat tanultam, amiket soha nem fogok elfelejteni, és csak előnyömre szolgál minden téren. Emberileg is többnek érzem magam! Annától dicséretet és elismerő szót nem is keveset kaptam!

A kurzuson körülbelül 25 hallgató volt, Magyar-, Olasz-, illetve Lengyelországból egyaránt. A Nemeskéry Kastély, ahol a kurzust tartották, tavaly készült el. Egy házaspár vásárolta meg, akik külön művészeti programok helyszínének szánta (mindketten építészek, így érthető is...). Miszla régen egy 2500 lakosú mezőváros volt, mely híres volt a boráról. Most már csak 260-an lakják, de 3 templomuk, illetve 2 kastélyuk van. Sokan azt mondanák rá, hogy a világ végén van. Lehet, hogy van benne valami. Sopronból 4 óra alatt érkeztünk oda, mindenféle elrejtett kis utakon. A környék csendes, nyugodt, a falubeliek nagyon kedvesek, érdeklődőek. A zárókoncert, amely a szomszédos Gyönkön volt az evangélikus templomban, kis híján teljesen megtelt. Ez arra is ad magyarázatot, hogy a környékbeli falvak lakói összetartanak, és szeretik az újdonságokat, a zenét. A kurzus korrepetítoraként Dinyés Somát hívták meg, akivel együtt dolgozhattam (nagy szerencsémre) egyénileg, illetve kamaracsoportban is. Sokat tanultam Tőle is. A szervezők, a professzorok, illetve a kurzushallgató társaim mind segítőkészek, kedvesek voltak. Bármi kérdésem, kérésem volt, egyből a segítségemre siettek!

Köszönöm, hogy elmehettem erre a kurzusra, nagyon hálás vagyok érte! Ez az egy hét még inkább megerősített abban, hogy egyszer majd zenész szeretnék lenni, és leszek is!
Még egyszer, nagyon köszönöm Varga Kálmánnak, illetve mindenki másnak, aki támogatott engem!

Tisztelettel: Várhelyi LucaMagyar Júlia köszönő beszámolója itt olvasható [PDF]

Eszterházi tündérkert

Nagyszabású tervünkről itt olvashat bővebben »

Számlaszámunk:
11737100–20004707

Adószámunk:
18079227–1–08

Kiadványaink

Az Alapítvány kiadványai kedvezményes áron kaphatók az Esterházy–kastély ajándékboltjában:

  • Bak Jolán: Fertőd, Esterházy kastély

    2000 Ft

  • Bak Jolán: Az Esterházy kápolna újjászületése

    1800 Ft

  • Haydn–Esterházy CD

    3000 Ft

Galériánkból

Az Esterházy-kastély kápolnája További képek itt

Az alapítvány támogatói

Gránátos-ház Kft

(9431 Fertőd, Joseph Haydn u. 2.) 500.000 Ft pénzbeli támogatás a kastély gyermekmúzeumának felszereléséhez és a gyermekprogramok szervezéséhez.

www.rabensteiner.hu

FEKI WEBSTÚDIÓ KFT

(9444 Fertőszentmiklós Petőfi u.44.): Az Alapítvány honlapjának díjtalan megtervezése, folyamatos működtetése és gondozása.

Honlapkészítés Sopron

S–BIOTECH KFT

(1147 Budapest, Huszt u. 1.): 225.000 Ft pénzbeli támogatás a gyermekrendezvényekhez.
50.000 Ft támogatás a Hercegi Kiskönyvek kiadásához.

www.s-biotech.hu

CZIFRA KFT

(9436 Fertőszéplak, Soproni u. 17.): Az Alapítvány éves mérlegének djímentes elkészítése.

ESTERHÁZY–KASTÉLY

(9431 Fertőd, Joseph Haydn u. 2.) Az Alapítvány működéséhez az infrastruktúra biztosítása.

www.eszterhaza.hu

PGUP KFt.

(1118 Budapest, Számadó utca 10.): 75.000 Ft pénzbeni támogatás a gyermekrendezvényekhez

www.pgup.hu

TORNÁCOS PANZIÓ

(9437 Hegykő, Kossuth u. 78.): 50.000 Ft támogatás

FERTŐDÉRT EGYESÜLET

(9431 Fertőd, Hodály-major): 45.000 Ft pénzbeli támogatás az Esterházy Madonna kiállításához.

FERTŐD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

(9431 Fertőd, Madách sétány 1.): 40.000 Ft pénzbeli támogatás a diák régésztábor költségeihez

www.fertod.hu

OLASZY GYULA

(Magánvállalkozó, Fertőd): 20.000 Ft pénzbeni támogatás az Alapítvány céljainak megvalósításához.

PATONAI PANZIÓ

(9431 Fertőd, Fő út 4.): 20.000 Ft támogatás az alapítvány céljaira.

KOVÁCS JENŐ

(Fertődi lakos) Rendszeres pénzbeli támogatás az alapítványi célok megvalósításához.

FÜLÖP GÉZA

(9431 Fertőd, Dózsa György u. 32.) 50.000 Ft támogatás a Hercegi Kiskönyvek kiadásához.

NEMZETI PANTEON ALAPÍTVÁNY

(1126 Budapest, Szoboszlai út 2-4.) 100.000 Ft támogatás az Esterházy–sírkert (Hercegi Kiskönyv 8) kiadásához.