Esterházy Kastély Kápolna Alapítvány

A fertőd-eszterházai Esterházy-kastély megújulásának, szellemi örökségének és múzeumpedagógiai munkájának támogatója

Alapítvány

Az alapítvány története

Bak Jolán Bak Jolán (1926–2010),
az Alapítvány létrejöttének kezdeményezője 1995-ben

A fertődi Esterházy–kastély 2010-ben elhunyt címzetes igazgatója, Bak Jolán és a Budafoki Kamarakórus Egyesület elnöke, Biller István még az 1990-es évek elején kezdeményezte az „Esterházy Kastély Kápolna Alapítvány” létrejöttét, hogy fő célként az akkor leromlott állapotban lévő kastélykápolna helyreállítását előmozdítsa. A kezdeményezés sikeres volt, az alapítvány a Budafoki Kamarakórus és Fertőd Város Önkormányzatának közreműködésével megalakult és 100.000 Ft alaptőkével a Fővárosi Bíróság 1995. október 10-én 5713. számon bejegyezte. Elnöke a kastély vezetője, Bak Jolán lett.

Az Alapítvány hosszú évek munkájával és legnagyobb támogatójának, a Velux Magyarország Kft-nek a segítségével teremtette elő a kastélykápolna restaurálásához szükséges 120 millió forintot. Az 1998-ban megkezdődő munkálatok eredményeképpen a megújult kápolna felszentelésére 2000-ben került sor. A helyreállítás magas színvonalát a civil örökségvédőket összefogó nemzetközi szervezet 2001-ben Europa Nostra Díjjal tüntette ki. (A díjat mutató bronz plakett a kápolna bejárata melletti falon látható.) A kuratórium a nagy felújítási munka után az alapítvány anyagi erejét a felszerelésre fordította, így az Esterházyak egykori családi kápolnája ma már régi pompájában és felszerelve várja a látogatókat.

Esterházy Antal herceg Az Alapítvány védnöke: Esterházy Antal, az Esterházy család 13. hercege

A köztiszteletnek örvendő Bak Jolán 2010-ben bekövetkezett halálával dolgos elnök nélkül maradt az alapítvány, ezért a két alapító/kurátor, Szuchentrunk József plébános kanonok és a Budai Kamarakórus képviseletében Biller István beleegyezésével a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a kuratórium újjáalakítását kezdeményezte. Az új kuratórium 2010. november 11-én állt fel, s elnökének Varga Kálmánt, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vezetőjét választotta meg. Védnökének a jelenleg élő herceget, Esterházy Antalt kérték fel, aki örömmel vállalta a tisztet. Titkára Lajber Gabriella, az Esterházy–kastély munkatársa lett. Az új, módosított alapító okiratot a Fővárosi Bíróság 2011. február 7-én hagyta jóvá.

Esterházy-kastély kápolna kívülről Esterházy-kastély kápolna kívülről

Az Alapítvány újraszervezése együtt járt a célok újrafogalmazásával is, hiszen a korábbi fő célkitűzés, a kastélykápolna restaurálása és fölszerelése befejeződött. A kuratórium egyetértett abban, hogy az Alapítvány elsősorban a kastély körüli élet szervezésében, s különösen az itt élő gyermekek és fiatalok számára folytasson hasznos és értelmes tevékenységet. Ápolja az Esterházy örökséget és ismertetesse meg azt a fiatal korosztályokkal, támogatva a gyermekekkel való élményszerű foglalkozásokat, az ifjú generációk iskolán kívüli nevelésének és műveltségének emelését.

Esterházy-kastély kápolna belülről Esterházy-kastély kápolna belülről

Tervek, célok

Az Alapítvány kuratóriumának tagjai a május 12-én tartott ülésen megismerkedtek azzal a nagyszabású programmal, melyet a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága dolgozott ki a fiatal generációk múzeumpedagógiai nevelésére. Egyetértés mutatkozott abban, hogy az alapítványi munka során prioritást élvezzen az Esterházy örökség ápolása és megismertetése a fiatal korosztályokkal, ezért az Alapítvány támogatja a gyermekekkel való élményszerű foglalkozásokat és elősegíti a felnövekvő generációk iskolán kívüli nevelésének és műveltségének emelését.
A szakmailag megalapozott, korosztályokra lebontott tervek szerint a kastélyban egy ún. Gyermekmúzeum jönne létre, amely két nagy egységből áll. Az első egység és helyszín a Pál–major, a kastély déli parkjának keleti szélén egykor volt kis majorság, amely a hercegi gyermekek gazdálkodási nevelésére szolgált. Rekonstrukciója révén a természetvédelmi és környezeti nevelés kap itt hangsúlyt. A megvalósításra a Nemzeti Gondnokság uniós projektet dolgozott ki, amely a Pál–major parkrészének helyreállítását, a hercegi gyermekek egykori játszóházának rekonstrukcióját és az állatsimogató kialakítását foglalja magába. A projekt összértéke 60 millió forintot, s amennyiben a pályázat sikeres lesz, 2013-ban átadható lesz a parki „gyermekparadicsom”.
A másik egység lényegében a kastély keleti patkószárnyában kialakításra kerülő, megfelelő infrastruktúrával (vizesblokk, megfelelő áram és vízvételi lehetőség, önálló bejárat) ellátott műhelykomplexum, melynek főbb elemei a barokk konyhaként berendezett „vizes” foglalkoztató, a távolkeleti hagyományokra építő kínai kézműves terem és a kreatív játszóház lesznek. A műhelyekben mindenekelőtt múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásokat lehet tartani, de alkalmasak lesznek különböző gyermekprogramok szervezésére is (például születésnapi összejövetelek). A keleti patkószárny teremsorának minimális helyreállítását (faljavítások, új padlózat, fűtéskorszerűsítés) a Nemzeti Gondnokság mintegy 7 millió forint keretben végzi el. Megtervezésre került a vizesblokk (1,2 millió forint) és jelenleg tart a Gyermekmúzeum önálló bejáratát biztosító volt „füstölő” terének helyreállítása (3 millió forint). Az egy-másfél év alatt megvalósítandó belső „gyermekparadicsom” megteremtése összértékében eléri a 13–15 millió forintot, s ehhez az Alapítvány részben anyagilag, részben pedig szponzorok és támogatók mozgósításával kíván hozzájárulni. Első lépésként magára vállalta a belsőépítészeti tervezés költségeit és 600.000 Ft keretet határozott meg felszerelések vásárlására.

A műhelyek belsőépítészeti tervei előreláthatólag szeptemberben készülnek el, s ekkorra áll össze a berendezések és felszerelések listája is. Ezeket itt a honlapon bemutatjuk, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy a megvalósításhoz ezen a fórumon is támogatókat találjunk.

Kuratóriumi ülések

2014 éves beszámoló 2015. április 9. 08:00 Dokumentum megnyitása
2013 éves beszámoló 2014. május 5. 08:00 Dokumentum megnyitása
2013 éves mérleg 2014. május 5. 08:00 Dokumentum megnyitása
2012 éves beszámoló 2013. február 5. 08:00 Dokumentum megnyitása
2012 éves mérleg 2013. február 5. 08:00 Dokumentum megnyitása
Közhasznúsági jelentés 2012. június 7. 00:00 Közhasznúsági jelentés 2012
2011 éves beszámoló és tervek 2012-re 2012. február 3. 16:00 Dokumentum megnyitása
Az Alapítvány 2011. május 12-én tartott kuratóriumi ülése 2011. május 12. 18:00 Az Alapítvány 2011. május 12-én tartott kuratóriumi ülésének határozatai

Cégbírósági bejegyzés

Dokumentum megnyitása

Alapító Okirat

Dokumentum megnyitása

Eszterházi tündérkert

Nagyszabású tervünkről itt olvashat bővebben »

Számlaszámunk:
11737100–20004707

Adószámunk:
18079227–1–08

Hírek, események

 • HERCEGI KISKÖNYVEK – MÁR GALÁNTÁN IS! 2016. október 17.

  Az Alapítványunk gondozta HERCEGI KISKÖNYVEK sorozatban eddig megjelent kiadványok a jövőben nem csak a fertődi Esterházy-kastélyban, a gödöllői Királyi Kastélyban és az Oroszlány-Majki Kamalduli remeteségben lesznek kaphatók, hanem a szlovákiai Galánta Esterházy-kastélyában is.

  Részletek itt
 • TOVÁBB LÁTOGATHATÓ A FŐÚRI GYEREKPORTRÉK KIÁLLÍTÁS NOSZVAJON 2016. szeptember 20.

  A nyár eleje óta a noszvaji De la Motte–kastélyban megtekinthető „Ők is voltak gyerekek… – főúri gyerekportrék a 17–18. századból” című kiállítást eddig több mint tízezer látogató kereste fel.

  Részletek itt
 • HERCEGI KISKÖNYVEK SOROZAT – ÚJABB KIADVÁNYOK 2016. szeptember 20.

  z elmúlt bő évben öt kiadvány jelent meg az Alapítványunk gondozta HERCEGI KISKÖNYVEK sorozatban, s most – köszönhetően támogatóinknak – újabb két kiadványt adhattunk ki.

  Részletek itt
 • MEGNYÍLT A FŐÚRI GYEREKPORTRÉK KIÁLLÍTÁS NOSZVAJON 2016. június 16.

  Június 4-én a noszvaji De la Motte–kastélyban a kuratórium elnöke, Varga Kálmán megnyitotta az „Ők is voltak gyerekek… – főúri gyerekportrék a 17–18. századból” című kiállítást.

  Részletek itt
 • A GYEREKPORTRÉK NOSZVAJRA VÁNDOROLNAK 2016. május 18.

  A gödöllői Tessedik Galéria után az „Ők is voltak gyerekek…” című kiállítási anyag Noszvajra folytatja vándorútját.

  Részletek itt
 • ÚJABB KÉT HERCEGI KISKÖNYV JELENT MEG! 2016. május 18.

  Alapítványunk népszerű HERCEGI KISKÖNYVEK című sorozatában újabb két kiadvány látott napvilágot, szerzőjük – akárcsak a korábbiak esetében – Varga Kálmán, az Alapítvány kuratóriumának elnöke.

  Részletek itt
 • ÚJABB KÉT HERCEGI KISKÖNYV JELENIK MEG 2016. március 7.

  Az Alapítvány tavaly indított HERCEGI KISKÖNYVEK című sorozatában eddig három kiadvány jelent meg, köszönhetően önzetlen támogatóinknak: Esterházy „Fényes” Miklós (1), Esterházy–kastély, Gránátosházak (2) és Esterházy gyerekportrék a 17. századból (3).

  Részletek itt
 • A GYEREKPORTRÉK GÖDÖLLŐN 2016. március 7.

  2012. évi fertődi bemutatója óta immár a 6. helyszínen állítják ki az Alapítványunk által összeállított „Ők is voltak gyerekek…” című kiállítási anyagot.

  Részletek itt
 • FOLYTATÓDIK A HERCEGI KISKÖNYVEK SOROZAT 2016. január 5.

  Az Alapítvány tavaly indított HERCEGI KISKÖNYVEK című sorozatában eddig három kiadvány jelent meg, köszönhetően önzetlen támogatóinknak: Esterházy „Fényes” Miklós (1), Esterházy–kastély, Gránátosházak (2) és Esterházy gyerekportrék a 17. századból (3).

  Részletek itt
 • TOVÁBB VÁNDOROLNAK A GYEREKPORTRÉK 2016. január 5.

  Változatlanul népszerű a 17-19. századi főúri gyermekportrékat felvonultató kiállítási anyag, melyet az elmúlt években Fertődön, Nagycenken, Kecskeméten, Hatvanban és Veresegyházon láthatott a közönség.

  Részletek itt

Kiadványaink

Az Alapítvány kiadványai kedvezményes áron kaphatók az Esterházy–kastély ajándékboltjában:

 • Bak Jolán: Fertőd, Esterházy kastély

  2000 Ft

 • Bak Jolán: Az Esterházy kápolna újjászületése

  1800 Ft

 • Haydn–Esterházy CD

  3000 Ft

Galériánkból

A gyerekportré kiállítás megnyitója Veresegyházon További képek itt

Az alapítvány támogatói

Gránátos-ház Kft

(9431 Fertőd, Joseph Haydn u. 2.) 500.000 Ft pénzbeli támogatás a kastély gyermekmúzeumának felszereléséhez és a gyermekprogramok szervezéséhez.

www.rabensteiner.hu

FEKI WEBSTÚDIÓ KFT

(9444 Fertőszentmiklós Petőfi u.44.): Az Alapítvány honlapjának díjtalan megtervezése, folyamatos működtetése és gondozása.

Honlapkészítés Sopron

S–BIOTECH KFT

(1147 Budapest, Huszt u. 1.): 225.000 Ft pénzbeli támogatás a gyermekrendezvényekhez.
50.000 Ft támogatás a Hercegi Kiskönyvek kiadásához.

www.s-biotech.hu

CZIFRA KFT

(9436 Fertőszéplak, Soproni u. 17.): Az Alapítvány éves mérlegének djímentes elkészítése.

ESTERHÁZY–KASTÉLY

(9431 Fertőd, Joseph Haydn u. 2.) Az Alapítvány működéséhez az infrastruktúra biztosítása.

www.eszterhaza.hu

PGUP KFt.

(1118 Budapest, Számadó utca 10.): 75.000 Ft pénzbeni támogatás a gyermekrendezvényekhez

www.pgup.hu

TORNÁCOS PANZIÓ

(9437 Hegykő, Kossuth u. 78.): 50.000 Ft támogatás

FERTŐDÉRT EGYESÜLET

(9431 Fertőd, Hodály-major): 45.000 Ft pénzbeli támogatás az Esterházy Madonna kiállításához.

FERTŐD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

(9431 Fertőd, Madách sétány 1.): 40.000 Ft pénzbeli támogatás a diák régésztábor költségeihez

www.fertod.hu

OLASZY GYULA

(Magánvállalkozó, Fertőd): 20.000 Ft pénzbeni támogatás az Alapítvány céljainak megvalósításához.

PATONAI PANZIÓ

(9431 Fertőd, Fő út 4.): 20.000 Ft támogatás az alapítvány céljaira.

KOVÁCS JENŐ

(Fertődi lakos) Rendszeres pénzbeli támogatás az alapítványi célok megvalósításához.

FÜLÖP GÉZA

(9431 Fertőd, Dózsa György u. 32.) 50.000 Ft támogatás a Hercegi Kiskönyvek kiadásához.

NEMZETI PANTEON ALAPÍTVÁNY

(1126 Budapest, Szoboszlai út 2-4.) 100.000 Ft támogatás az Esterházy–sírkert (Hercegi Kiskönyv 8) kiadásához.